Sprookje 2.0

Je moet het maar durven! Net 29 en dan al fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Weliswaar als voorman van Groen Links, maar goed, je kan nu eenmaal niet alles hebben. De studentikoos ogende politicus heeft echter grootse plannen. “We gaan Nederland veranderen”, verkondigt Jesse Klaver bij zijn aantreden.

Dat niet iedereen in binnen- en buitenland meteen weet wie Klaver met ‘we’ bedoelt, blijkt wel uit de explosieve groei van zoekopdrachten op Google en Wikipedia op de termen Groen Links, Jesse Klaver en snotneus.

Inmiddels zijn de meeste details over de kersverse fractievoorzitter en zijn partij wel bekend. Niet in de laatste plaats vanwege de vele televisieoptredens van Jesse Klaver. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een zender en programma waar de recente kroonprins van de Nederlandse politiek komt opdraven om zijn verhaal te vertellen.

Nog even en hij heeft zijn eigen televisieprogramma. Er gaan geruchten over enkele pilotafleveringen van Klaver & Pauw. Indien deze goed ontvangen worden, zal het programma voor minimaal 100 afleveringen worden vastgelegd. En uiteindelijk gewoon Klaver gaan heten. Geef hem eens ongelijk, want het economisme is niet alles, maar het salaris bij Groen Links is nog minder.

Voortaan is Jesse Klaver dan hét gezicht van de Nederlandse televisie. Hij presenteert programma’s op zijn eigen gekke ongedwongen manier en interviewt als een gedreven en lekker brutale jonge hond. Van acteurs, zangers en zakenlieden tot het Koninklijk Huis en politici, iedereen schuift bij Klaver aan tafel. De politiek zegt hij snel gedag, maar eens in de zoveel tijd wordt hij nog wel gesignaleerd op het Binnenhof. Met piepende banden rijdt hij dan rondjes in zijn Porsche Panamera Turbo S en toetert luid naar zijn voormalige collega’s.

Uiteraard is het bovenstaande niet gebeurd en zal het ook niet gaan gebeuren. Eigenlijk is het gewoon een sprookje nieuwe stijl, net als het verhaal van Jesse Klaver en Groen Links. Ook wel sprookje 2.0 genoemd.

Want “We gaan Nederland veranderen” zijn hele stoere en daadkrachtige woorden, maar hoe ga je dat doen? Wat zijn de daadwerkelijke plannen om de schrijnende problemen in de zorg op te lossen? Om in te springen op de vergrijzing en de werkloosheid een halt toe te roepen?

En dat alles in combinatie met de kernwaarden rechtvaardigheid, duurzaamheid en compassie. Zonder de eeuwige economische en financiële rekensommetjes.

De tijd zal het leren of dit sprookje ook een happy end heeft.